Talu ai nei, ua faʻatagaina i matou e le Pulega o Vaomatua ma Mutia a le Setete e faʻatau atu le 20,000 cycads i Turkey.O la'au ua uma ona fa'ato'aina ma o lo'o lisiina i luga o le Fa'aopoopoga I o le Feagaiga i Fefa'ataua'iga Fa'ava-o-malo i Ituaiga Fa'aleagaina (CITES).O laau o le cycad o le a lafoina i Turkey i nai aso o lumanaʻi mo faʻamoemoega eseese e pei o teuteuga o togalaau, galuega faʻaleleia fanua ma galuega suʻesuʻe aʻoaʻoga.

cycas revoluta

Cycad revoluta o se laau cycad e tupuga mai i Iapani, ae ua faʻafeiloaʻi i atunuu i le salafa o le lalolagi ona o lona taua teuteu.O lo'o sailia le la'au mo ona la'au matagofie ma le faigofie o le tausiga, ma avea ai ma ta'uta'ua i fanua fa'apisinisi ma fanua tumaoti.

Peita'i, ona o le leai o se mea e nonofo ai ma le tele o le seleseleina, o le cycads o se ituaiga lamatia ma o la latou fefa'ataua'iga o lo'o fa'atulafonoina i lalo ole CITES Appendix I. O le fa'ato'aga fa'afugaga o la'au fa'agata ua va'aia o se auala e puipuia ma fa'asao ai nei ituaiga, ma le auina atu i fafo o laau cycad. e le Pulega o Vaomatua ma Mutia a le Setete o se faʻamaoniga o le aoga o lenei metotia.

O le faaiuga a le Pulega o Vaomatua ma Mutia a le Setete e faamaonia le auina atu i fafo o nei laau toto ua faailoa mai ai le faatupulaia o le taua o le galueaina i le faasaoina o ituaiga o laau ua lamatia, o se laasaga taua mo tatou.Sa matou ta'imua i le fa'ato'a fa'atosinaina o la'au fa'atama'ia, ma ua avea ma atina'e ta'imua i fefa'ataua'iga fa'ava-o-malo o la'au teuteu.E i ai le matou tautinoga malosi i le faʻaauau ma o ana laʻau uma o loʻo faʻatupuina i le faʻaogaina o auala faʻalelei.O le a fa'aauau pea ona tatou fa'atinoina faiga fa'aauau i fefa'ataua'iga fa'ava-o-malo i la'au teuteu.


Taimi meli: Apr-04-2023